Patronat de Turisme de la Diputació de TarragonaDiputació de Tarragona
Terres de l'Ebre 
© Policarpo Hernandez
© Policarpo Hernandez

PortsEls

Es detecta una nova parella d’aufrany al Parc Natural dels Ports

Aquesta primavera s’ha detectat una nova parella d’aufrany (Neophron percnopterus) al Parc Natural dels Ports. Aquest carronyaire amenaçat és un dels rapinyaires més escassos del Parc. Va desaparèixer del massís als anys 70 com a conseqüència de l’ús de verins i l'any 2001 va retornar com a nidificant a la part catalana dels Ports. El  2014, tan sols una parella va nidificar a l’interior dels límits del Parc.

L’aufrany és el voltor més petit de les nostres terres. El distingirem fàcilment per les plomes de vol negres que contrasten amb la resta del cos cobert amb plomes blanques i per la cua, també blanca, en forma de cunya. De prop, presenta part del cap descobert de plomes i la pell de color groc intens. El jove és de coloració marró fosc i va adquirint el blanc de l’adult progressivament fins els quatre anys, quan arriba a la maduresa sexual.

És una espècie monògama i manté els territoris any rere any. Fa el niu en cavitats de tallats rocosos. Pels voltants del mes d’abril pon d’un a dos ous, que desclouen al cap de 42 dies. Els polls comencen a realitzar els seus primers vols a les 12 setmanes, cap a finals de juliol o principis d’agost.

L’aufrany s’alimenta de carronya de petits animals o de grans ungulats. També s’alimenta d’excrements, d’ous d’altres ocells i, fins i tot, de petits vertebrats que pot caçar ocasionalment. És visitant usual de canyets on troba aliment abundant d’una manera previsible en el temps. És una espècie estival. Els primers individus arriben a les seves àrees de cria de la Península Ibèrica a finals de febrer i les abandonen cap al setembre per dirigir-se als quarters d’hivernada africans.

En l’àmbit mundial, es distribueix per la conca mediterrània, Orient Mitjà, Àsia Central, Índia, àrees del sud i est d'Àfrica i sud del Sàhara. A Catalunya, el trobem en zones de muntanya mitjana i assoleix les majors densitats al Prepirineu de Lleida, concretament a les comarques del Pallars Jussà, l’Alt Urgell i la Noguera (Garcia, 2004). També el trobem a Osona, als Ports i recentment al Bages. L’últim cens global realitzat a Catalunya el 2008 estima una població de 66-70 parelles, de les quals tan sols una es va censar al Parc Natural dels Ports (García, 2009). Actualment es considera que la situació poblacional de l’espècie a Catalunya és estable amb tendència a augmentar. 

Per saber més sobre l’aufrany al PN Ports i a Catalunya:

http://agricultura.gencat.cat/birdwatchingnews/ca/ambits/medi-natural/fauna-flora-animals-companyia/fauna-autoctona/treballs-gestio-especies-protegides-amenacades/ocells/dar_aufrany/

http://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/home/els_ports/coneix-nos/centre_de_documentacio/03_publicacions/cingles/cingles_pdfs/2012_feb_cingles_n2_aufrany.pdf